Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Ο ΣΩΣΤΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Βήμα Ελεύθερων Μηχανικών
2007


Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες προσοχής μας στούς χώρους εργασίας που πρέπει να προσέξουμε αλλά συχνά παραμελούμε είναι ο φωτισμός. Ένας μη σωστός φωτισμός μπορεί να επιφέρει πολλά προβλήματα υγείας, όπως επίσης και επηρεάσει προς το χειρότερο το αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Ακόμη και η όρεξη μας για δουλειά αλλάζει σε ένα καλά φωτισμένο χώρο εργασίας. Αντίθετα, ένας άσχημα φωτισμένος χώρος εργασίας μειώνει την όρεξη μας για εργασία. Παρακάτω θα σας δοθούν μερικές συμβουλές για πράγματα που θα πρέπει να αποφύγετε στον εργασιακό σας χώρο, όπως επίσης και κάποιες τις οποίες θα πρέπει να υιοθετήσετε.
· Ένας μη σωστός φωτισμός μπορεί να μας κουράσει με τον χαμηλό και τον ακατάλληλο φωτισμό. Μπορεί να προκαλέσει κούραση στα μάτια, πονοκεφάλους, κόπωση, αϋπνίες κ.α.
· Το φωτιστικό που θα επιλεγεί θα πρέπει να είναι το κατάλληλο. Η επιλογή ενός λάθους φωτιστικού αλλάζει την στάση του σώματος μας κατά την διάρκεια της εργασίας μας, με αποτέλεσμα να προκαλεί πόνους στην μέση, στον αυχένα, στα πόδια ή και σε άλλα σημεία του σώματος μας.
· Η λάθος επιλογή του λαμπτήρα επίσης είναι ένα πρόβλημα. ¨Ένας λάθος λαμπτήρας μπορεί να επιφέρει αλλοίωση στην απόδοση των χρωμάτων, αλλά και κόπωση στα μάτια. Επίσης η θερμοκρασία που απελευθερώνουν οι λαμπτήρες πυρακτώσεως είναι αρκετά ενοχλητική ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες του χρόνου. Παράλληλα απελευθερώνουν και CO2 το οποίο είναι ρυπογόνο για το περιβάλλον.
To "σωστό" φωτιστικό θα πρέπει να είναι λειτουργικό και να μπορεί να προσαρμόζετε ώστε να παρέχει τον κατάλληλο φωτισμό χωρίς να δημιουργεί θαμπώσεις και ενοχλητικές αντανακλάσεις. Θα πρέπει να έχει μεγάλο σπαστό βραχίονα (π.χ. φωτιστικό σχεδιαστηρίου) έτσι ώστε να μπορεί να μετακινηθεί στην επιθυμητή θέση εύκολα. Μια σταθερή βάση θα παρέχει την απαραίτητη σταθερότητα στο σώμα του φωτιστικού. Στο εμπόριο θα βρείτε και με σφικτήρα για να μπορείτε να το προσαρμόσετε στην άκρη της επιφάνειας εργασίας κερδίζοντας αρκετό χώρο στον πάγκο εργασίας. Η θέση και το είδος του φωτιστικού, πρέπει να επιλεγεί ανάλογα με το μέγεθος της επιφάνειας εργασίας μας και θα πρέπει να προσέξουμε ο φωτισμός να φτάνει έως τις άκρες τις επιφάνειας άνετα.

Η πηγή του φωτισμού θα πρέπει να βρίσκεται ακριβώς πάνω και μπροστά από το κεφάλι μας, σχεδόν πάνω από το σημείο εργασίας, χωρίς όμως να το σκιάζει. Εάν ήμαστε δεξιόχειρες το φωτιστικό θα πρέπει να τοποθετηθεί και να ρίχνει τον φωτισμό από τα αριστερά μας για να αποφύγουμε τις σκιές, ενώ εάν είμαστε αριστερόχειρες δεξιά.
Ο καταλληλότερος τύπος φωτιστικού είναι με λάμπες φθορισμού (όχι με βιδωτές λαμπτήρες π.χ. φωτιστικά σχεδιαστηρίου). Οι λαμπτήρες φθορισμού παράγουν λιγότερη θερμοκρασία, έχουν μια ποικιλία από αποχρώσεις φωτισμού, αλλά είναι και πιο οικονομικές στην κατανάλωση. Η καταλληλότερη απόχρωση είναι το Λευκό φως (Osram Νο 21, Philips Νο 84) ή το Θερμό λευκό φως (Osram Νο 31, Philips Νο 83).
Εάν έχετε ή θέλετε να επιλέξετε κάποιο φωτιστικό με λάμπες πυρακτώσεως τότε καλύτερα να επιλέξετε κάποιο που να δέχεται λαμπτήρες αλογόνου (όχι όμως δέσμης-σποτ). Σε σχέση με τις κοινές λαμπτήρες οι αλογόνου έχουν καλύτερο ποιοτικό φωτισμό και καλύτερη απόδοση χρωμάτων.

Η ισχύς του φωτιστικού είναι ανάλογη των ωρών που συνήθως ασχολούμαστε και παράλληλα από την ηλικία μας. Τα κουρασμένα ή γερασμένα μάτια χρειάζονται περισσότερο φωτισμό. Έτσι μπορούμε να πειραματιστούμε με διάφορους λαμπτήρες για να βρούμε αυτό που καλύπτει τις απαιτήσεις μας. Να θυμάστε πάντα ότι ο δυνατότερος φωτισμός δεν σημαίνει ότι είναι και καλύτερος. Μια καλή ιδέα είναι εάν χρησιμοποιείτε κάποιο φωτιστικό με λάμπες κοινές ή αλογόνου, να προσαρμόσετε κάποιο ροοστάτη (dimmer) για να ρυθμίζεται την ένταση του φωτισμού της λάμπας ανάλογα με τις ανάγκες σας.
Εάν ασχολείστε με υπολογιστή είναι σημαντικό να φροντίσετε να μην υπάρχουν θαμπώσεις και αντανακλάσεις πάνω στην οθόνη του. Παράλληλα με το φωτιστικό του γραφείου σας, φωτίστε τον τοίχο πίσω από την οθόνη για να περιορίσετε τις αντιθέσεις (φως-σκοτάδι), που κουράζουν περισσότερο τα μάτια σας.

Tip: Εαν ασχολείστε πολλές ώρες με το χόμπι σας ή στον υπολογιστή, φροντίστε εκτός από τον τοπικό φωτισμό του γραφείου σας, να φωτίσετε και το δωμάτιο με έναν χαμηλό φωτισμό από κάποιο άλλο σημείο για να μειώσετε τις αντιθέσεις (φως - σκοτάδι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Επικοινωνία