Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Ο ΣΩΣΤΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Βήμα Ελεύθερων Μηχανικών
2007


Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες προσοχής μας στούς χώρους εργασίας που πρέπει να προσέξουμε αλλά συχνά παραμελούμε είναι ο φωτισμός. Ένας μη σωστός φωτισμός μπορεί να επιφέρει πολλά προβλήματα υγείας, όπως επίσης και επηρεάσει προς το χειρότερο το αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Ακόμη και η όρεξη μας για δουλειά αλλάζει σε ένα καλά φωτισμένο χώρο εργασίας. Αντίθετα, ένας άσχημα φωτισμένος χώρος εργασίας μειώνει την όρεξη μας για εργασία. Παρακάτω θα σας δοθούν μερικές συμβουλές για πράγματα που θα πρέπει να αποφύγετε στον εργασιακό σας χώρο, όπως επίσης και κάποιες τις οποίες θα πρέπει να υιοθετήσετε.
· Ένας μη σωστός φωτισμός μπορεί να μας κουράσει με τον χαμηλό και τον ακατάλληλο φωτισμό. Μπορεί να προκαλέσει κούραση στα μάτια, πονοκεφάλους, κόπωση, αϋπνίες κ.α.
· Το φωτιστικό που θα επιλεγεί θα πρέπει να είναι το κατάλληλο. Η επιλογή ενός λάθους φωτιστικού αλλάζει την στάση του σώματος μας κατά την διάρκεια της εργασίας μας, με αποτέλεσμα να προκαλεί πόνους στην μέση, στον αυχένα, στα πόδια ή και σε άλλα σημεία του σώματος μας.
· Η λάθος επιλογή του λαμπτήρα επίσης είναι ένα πρόβλημα. ¨Ένας λάθος λαμπτήρας μπορεί να επιφέρει αλλοίωση στην απόδοση των χρωμάτων, αλλά και κόπωση στα μάτια. Επίσης η θερμοκρασία που απελευθερώνουν οι λαμπτήρες πυρακτώσεως είναι αρκετά ενοχλητική ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες του χρόνου. Παράλληλα απελευθερώνουν και CO2 το οποίο είναι ρυπογόνο για το περιβάλλον.
To "σωστό" φωτιστικό θα πρέπει να είναι λειτουργικό και να μπορεί να προσαρμόζετε ώστε να παρέχει τον κατάλληλο φωτισμό χωρίς να δημιουργεί θαμπώσεις και ενοχλητικές αντανακλάσεις. Θα πρέπει να έχει μεγάλο σπαστό βραχίονα (π.χ. φωτιστικό σχεδιαστηρίου) έτσι ώστε να μπορεί να μετακινηθεί στην επιθυμητή θέση εύκολα. Μια σταθερή βάση θα παρέχει την απαραίτητη σταθερότητα στο σώμα του φωτιστικού. Στο εμπόριο θα βρείτε και με σφικτήρα για να μπορείτε να το προσαρμόσετε στην άκρη της επιφάνειας εργασίας κερδίζοντας αρκετό χώρο στον πάγκο εργασίας. Η θέση και το είδος του φωτιστικού, πρέπει να επιλεγεί ανάλογα με το μέγεθος της επιφάνειας εργασίας μας και θα πρέπει να προσέξουμε ο φωτισμός να φτάνει έως τις άκρες τις επιφάνειας άνετα.

Η πηγή του φωτισμού θα πρέπει να βρίσκεται ακριβώς πάνω και μπροστά από το κεφάλι μας, σχεδόν πάνω από το σημείο εργασίας, χωρίς όμως να το σκιάζει. Εάν ήμαστε δεξιόχειρες το φωτιστικό θα πρέπει να τοποθετηθεί και να ρίχνει τον φωτισμό από τα αριστερά μας για να αποφύγουμε τις σκιές, ενώ εάν είμαστε αριστερόχειρες δεξιά.
Ο καταλληλότερος τύπος φωτιστικού είναι με λάμπες φθορισμού (όχι με βιδωτές λαμπτήρες π.χ. φωτιστικά σχεδιαστηρίου). Οι λαμπτήρες φθορισμού παράγουν λιγότερη θερμοκρασία, έχουν μια ποικιλία από αποχρώσεις φωτισμού, αλλά είναι και πιο οικονομικές στην κατανάλωση. Η καταλληλότερη απόχρωση είναι το Λευκό φως (Osram Νο 21, Philips Νο 84) ή το Θερμό λευκό φως (Osram Νο 31, Philips Νο 83).
Εάν έχετε ή θέλετε να επιλέξετε κάποιο φωτιστικό με λάμπες πυρακτώσεως τότε καλύτερα να επιλέξετε κάποιο που να δέχεται λαμπτήρες αλογόνου (όχι όμως δέσμης-σποτ). Σε σχέση με τις κοινές λαμπτήρες οι αλογόνου έχουν καλύτερο ποιοτικό φωτισμό και καλύτερη απόδοση χρωμάτων.

Η ισχύς του φωτιστικού είναι ανάλογη των ωρών που συνήθως ασχολούμαστε και παράλληλα από την ηλικία μας. Τα κουρασμένα ή γερασμένα μάτια χρειάζονται περισσότερο φωτισμό. Έτσι μπορούμε να πειραματιστούμε με διάφορους λαμπτήρες για να βρούμε αυτό που καλύπτει τις απαιτήσεις μας. Να θυμάστε πάντα ότι ο δυνατότερος φωτισμός δεν σημαίνει ότι είναι και καλύτερος. Μια καλή ιδέα είναι εάν χρησιμοποιείτε κάποιο φωτιστικό με λάμπες κοινές ή αλογόνου, να προσαρμόσετε κάποιο ροοστάτη (dimmer) για να ρυθμίζεται την ένταση του φωτισμού της λάμπας ανάλογα με τις ανάγκες σας.
Εάν ασχολείστε με υπολογιστή είναι σημαντικό να φροντίσετε να μην υπάρχουν θαμπώσεις και αντανακλάσεις πάνω στην οθόνη του. Παράλληλα με το φωτιστικό του γραφείου σας, φωτίστε τον τοίχο πίσω από την οθόνη για να περιορίσετε τις αντιθέσεις (φως-σκοτάδι), που κουράζουν περισσότερο τα μάτια σας.

Tip: Εαν ασχολείστε πολλές ώρες με το χόμπι σας ή στον υπολογιστή, φροντίστε εκτός από τον τοπικό φωτισμό του γραφείου σας, να φωτίσετε και το δωμάτιο με έναν χαμηλό φωτισμό από κάποιο άλλο σημείο για να μειώσετε τις αντιθέσεις (φως - σκοτάδι).

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ (ΚΕΗΕ) ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΟΤ HD384

Δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Βήμα Ελεύθερων Μηχανικών
2005


Επιτέλους έπειτα από πολλά χρόνια, η πολιτεία αντιλήφθηκε το κενό που είχε δημιουργηθεί σε έναν ΄΄αρχαίο΄΄ Κανονισμό Εσωτερικών Εγκαταστάσεων ο οποίος είναι γραμμένος στην καθαρεύουσα και έχει μείνει χρόνια πίσω από τις απαιτήσεις της σημερινής τεχνολογίας. Σύμφωνα λοιπόν με την Υπ΄ Αρ. Φ.7.5/1816/88//2004 Υπουργική Απόφαση ( ΦΕΚ Β-470/5.3.2004) ο ισχύων ΚΕΗΕ αντικαθίσταται με το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 ΄΄ Απαιτήσεις για Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις ΄΄.
Το νέο αυτό ελληνικό πρότυπο βασίσθηκε πάνω στα Έγγραφα Εναρμόνισης των προτύπων HD 384 που εκδίδονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης ( CENELEC).
Από την δημοσίευση της παρούσας Υπουργικής Απόφασης και για το χρονικό διάστημα των 2 ετών , προς γνώση και εναρμονισμό με τις απαιτήσεις του νέου προτύπου θα μπορούν να ισχύουν κατ΄ επιλογή και ο ΚΕΗΕ και το Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384. Έπειτα από την πάροδο του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος,(δηλαδή μετά τις 05 / 03/ 2006 ) θα εφαρμόζεται αποκλειστικά το Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 και μόνον.
Το Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 απαρτίζεται από τα παρακάτω μέρη :
Μέρος 1 Γενικά
Μέρος 2 Ορισμοί
Μέρος 3 Προσδιορισμός των γενικών χαρακτηριστικών των εγκαταστάσεων
Μέρος 3: Κεφάλαιο 31 Συνθήκες χρήσης, τροφοδοτήσεις και δομή
Μέρος 3: Κεφάλαιο 32 Εξωτερικές επιδράσεις
Μέρος 3: Κεφάλαιο 33 Συμβατότητα
Μέρος 3: Κεφάλαιο 34 Δυνατότητα συντήρησης
Μέρος 3: Κεφάλαιο 35 Εφεδρικές τροφοδοτήσεις
Μέρος 4 Μέτρα προστασίας για ασφάλεια
Μέρος 4: Κεφάλαιο 41 Προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας
Μέρος 4: Κεφάλαιο 42 Προστασία έναντι θερμικών επιδράσεων
Μέρος 4: Κεφάλαιο 43 Προστασία έναντι υπερεντάσεων
Μέρος 4: Κεφάλαιο 45 Προστασία έναντι μειώσεων της τάσης
Μέρος 4: Κεφάλαιο 46 Απομόνωση και διακοπή
Μέρος 4: Κεφάλαιο 47 Εφαρμογή των μέτρων προστασίας
Μέρος 4: Κεφάλαιο 48 Επιλογή των μέτρων προστασίας σε συνάρτηση
με τις εξωτερικές επιδράσεις
Μέρος 5 Επιλογή και εγκατάσταση του ηλεκτρολογικού υλικού
Μέρος 5: Κεφάλαιο 51 Γενικοί κανόνες
Μέρος 5: Κεφάλαιο 52 Ηλεκτρικές γραμμές
Μέρος 5: Τμήμα 523 Μέγιστα επιτρεπόμενα ρεύματα
Μέρος 5: Κεφάλαιο 53 Όργανα προστασίας και ελέγχου
Μέρος 5: Τμήμα 537 Διατάξεις απομόνωσης και διακοπής
Μέρος 5: Κεφάλαιο 54 Γειώσεις και αγωγοί προστασίας
Μέρος 5: Κεφάλαιο 55 Υπόλοιπος εξοπλισμός
Μέρος 5: Κεφάλαιο 56 Τροφοδοτήσεις για συστήματα ασφαλείας
Μέρος 6 Έλεγχος των εγκαταστάσεων
Μέρος 7 Εγκαταστάσεις σε χώρους με ειδικές απαιτήσεις
Μέρος 7: Τμήμα 700 Εισαγωγή
Μέρος 7: Τμήμα 701 Λουτρά
Μέρος 7: Τμήμα 702 Κολυμβητικές δεξαμενές
Μέρος 7: Τμήμα 703 Σάουνες
Μέρος 7: Τμήμα 704 Εργοτάξια
Μέρος 7: Τμήμα 705 Γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις
Μέρος 7: Τμήμα 706 Χώροι περιορισμένων διαστάσεων με αγώγιμα τοιχώματα
Μέρος 7: Τμήμα 708 Χώροι οργανωμένης κατασκήνωσης (κάμπινγκ) και τροχόσπιτα
Μέρος 7: Τμήμα 709 Λιμένες σκαφών αναψυχής (μαρίνες)
Μέρος 7: Τμήμα 711 Εκθέσεις Θεάματα και Περίπτερα
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Π32-Α Εξωτερικές επιδράσεις
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Π61-Α Μέθοδος μέτρησης της αντίστασης μόνωσης δαπέδων και τοίχων
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Π61-Β Δοκιμή λειτουργίας διατάξεων προστασίας διαφορικού ρεύματος
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Π61-Γ Μέτρηση της αντίστασης γείωσης
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Π61-Δ Μέτρηση της σύνθετης αντίστασης του βρόχου σφάλματος
Το παραπάνω Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 Δεν Εφαρμόζεται:
Α) Στις εγκαταστάσεις Έλξης
Β) Στις εγκαταστάσεις αυτοκινήτων και ρυμουλκούμενων οχημάτων (εξαιρούνται τα τροχόσπιτα)
Γ) Στις εγκαταστάσεις πλοίων
Δ) Στις εγκαταστάσεις αεροσκαφών
Ε) Στις εγκαταστάσεις φωτισμού δημοσίων οδών και πλατειών και τις εγκαταστάσεις φωτισμού λιμένων και δημοσίων παραλιακών περιοχών
Στ) Στις εγκαταστάσεις ηλεκτρικών φρακτών
Ζ) Στις εγκαταστάσεις αλεξικέραυνων και γενικά αντικεραυνικής προστασίας κτιρίων
Η) Στις εγκαταστάσεις που προορίζονται για δημόσια διανομή ηλεκτρικής ενέργειας
Θ) Στις εγκαταστάσεις παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Οι τροποποιήσεις και συμπληρώσεις του παραπάνω Προτύπου θα γίνονται από τον ΕΛΟΤ, σε περίπτωση συμπληρωματικών Εγγράφων Εναρμόνισης από την CENELEC ή και από ανάγκες εξέλιξης της τεχνικής ή την εφαρμογή τους στην πράξη.
Προπομπός του Προτύπου ΕΛΟΤ HD 384, η Υπ΄ Αρ. Φ.7.5/1616/88 Υπουργική Απόφαση
( ΦΕΚ 470/05-3-2004)της 27/02/2004 η οποία σε γενικές γραμμές ορίζει:
Α) Αντικατάσταση του υπάρχοντος ΚΕΗΕ από το Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384
Β) Την θεμελιακή γείωση ως βασική
Γ) Κάνει αναφορά σε προστασία από υπερτάσεις
Δ) Αναφέρει το νέο πρότυπο για τους χρωματισμούς των καλωδίων
Ε) Δίνει κατευθύνσεις και ορίζει τα βασικά σημεία για τον αρχικό έλεγχο και τον επανέλεγχο της ηλεκτρικής εγκατάστασης
Στ) Ορίζει το μεταβατικό στάδιο των δύο ετών για την εφαρμογή του νέου Προτύπου

Οι βασικές αλλαγές που προκύπτουν από τα νέα Πρότυπα είναι :
· Η καθιέρωση κύριας Ισοδυναμικής σύνδεσης του κτιρίου και συμπληρωματικών όπου απαιτούνται (πχ. λουτρά)
· Υποχρεωτική χρήση Διακοπτών Διαρροής ως συμπληρωματικά μέσα προστασίας
· Νέος τρόπος επιλογής διατομής καλωδίων ανάλογα την τοποθέτηση τους, το είδος της μόνωσης ,το πλήθος των φορτισμένων αγωγών, το υλικό αυτών και την θερμοκρασία περιβάλλοντος. Επίσης το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 308 S2 καταργεί το κόκκινο χρώμα και εισάγει το γκρι ως αγωγό φάσης.
· Ορισμός τρόπου ελέγχου και επανελέγχου ηλεκτρικών εγκαταστάσεων
· Καθορισμός απαιτήσεων για εγκαταστάσεις σε χώρους με ειδικές απαιτήσεις (πχ λουτρά , πισίνες, μαρίνες , κάμπινγκ , εκθέσεις , περίπτερα κλπ)
Το παραπάνω πρότυπο διατίθεται σε μορφή βιβλίου, όπως επίσης και σε ηλεκτρονική μορφή από τον ΕΛΟΤ. Η γνώση του προτύπου κρίνεται απαραίτητη από την στιγμή που είναι ο κανονισμός της εργασίας μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κανονισμοί αποτελούν νόμο του κράτους και δεν επιδέχονται παραλήψεις και παρερμηνείες.

Ιντερνετικό δίκτυο μέσα από το ρεύμα

Απο την Καθημερινή

Πώς να μετατρέψετε την καλωδίωση της ΔΕΗ στο σπίτι σας σε ασφαλές Διαδίκτυο

Είναι γνωστό πως κάθε οικιακό δίκτυο Wi-Fi εξασφαλίζει τη διασύνδεση όλων των συμβατών ηλεκτρονικών συσκευών μεταξύ τους και με το Ιντερνετ, και μάλιστα με δυνατότητα κρυπτογράφησης των δεδομένων ώστε να είναι κανείς σίγουρος πως τα αρχεία του δεν θα υποκλαπούν. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως τα ασύρματα δίκτυα δεν έχουν και μειονεκτήματα: οι ταχύτητες αναμετάδοσης αγγίζουν τα όριά τους, ενώ συχνά εμφανίζονται προβλήματα σήματος όταν μεταξύ του ασύρματου router και του τερματικού παρεμβάλλονται αρκετά φυσικά εμπόδια, όπως για..

παράδειγμα τοίχοι. Επίσης, πολλοί ειδικοί προειδοποιούν για τις πιθανές επιπτώσεις που έχει στον άνθρωπο η ακτινοβολία από τα δίκτυα Wi-Fi.

Γι’ αυτό και η τεχνολογία Powerline (ή αλλιώς τεχνολογία HomePlug) αξιοποιεί το υπάρχον ηλεκτρικό κύκλωμα της κατοικίας για τη μεταφορά δεδομένων. Οπως για παράδειγμα κάνουν οι Powerline Ethernet Adapter της σειράς F5D4074CR που βρήκαμε στο «Πλαίσιο» – οι αντάπτορες της Belkin δηλαδή οι οποίοι, με τη βοήθεια της εν λόγω τεχνολογίας, έρχονται να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση ενσύρματης δικτύωσης σε όλο το σπίτι, χωρίς όμως τον «πονοκέφαλο» των πρόσθετων καλωδιώσεων. Με αποτέλεσμα, να έχετε πλέον πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσα από τις πρίζες του ρεύματος.

Η δημιουργία του δικτύου είναι μάλιστα εξαιρετικά απλή: το μόνο που θα χρειαστείτε είναι τουλάχιστον δύο Ethernet Adapter ώστε, συνδέοντάς τον έναν αντάπτορα με τον router και στη συνέχεια με την πλησιέστερη πρίζα, να μετατρέψετε το δίκτυο της ΔΕΗ σε δίκτυο… Ιντερνετ. Ετσι, όταν χρησιμοποιήσετε τον δεύτερο Ethernet Adapter για να συνδέσετε οποιονδήποτε υπολογιστή, laptop ή παιχνιδοκονσόλα σε οποιαδήποτε πρίζα –και υπό την προϋπόθεση πως όλες οι γραμμές ρεύματος του σπιτιού καταλήγουν στον ίδιο «πίνακα»– τότε το σήμα θα μεταφέρεται χωρίς παρεμβολές. Κι όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω προεργασία, αφού οι αντάπτορες πραγματοποιούν αυτόματα τις απαραίτητες ρυθμίσεις.

Οπως είναι φυσικό, για κάθε νέα συσκευή που θέλετε να διασυνδέσετε θα χρειαστεί να αγοράσετε και έναν ακόμη αντάπτορα. Ωστόσο, ως αντιστάθμισμα η τεχνολογία Powerline υπόσχεται ονομαστικές ταχύτητες μετάδοσης που αγγίζουν τα 200 Mbps και ότι το δίκτυό σας θα είναι αρκετά σταθερό ώστε, για παράδειγμα, να μπορείτε να βλέπετε απρόσκοπτα ταινίες από τον υπολογιστή στην τηλεόρασή σας. Επίσης, η εμβέλεια κάθε αντάπτορα φτάνει τα 300 μέτρα. Και η επικοινωνία μεταξύ των συσκευών γίνεται και σε αυτή την περίπτωση με κρυπτογράφηση.

http://zizanio21.blogspot.com/2010/05/blog-post_2183.html

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Επικοινωνία