Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Σχετικά με το προγράμμα Φωτοβολταϊκών στις στέγες

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνέχεια της ψήφισης του Νόμου 3734/2009, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση της 4ης Ιουνίου 2009 (ΦΕΚ Β 1079/4.6.2009) θεσπίστηκε Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων (ΦΒΣ) σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων. Όπως είναι γνωστό, το Πρόγραμμα αφορά στην εγκατάσταση συστημάτων μέχρι 10 kWp σε κατοικίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο Ηπειρωτικό Σύστημα και στα Διασυνδεδεμένα Νησιά και εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2009.

Παράλληλα, έχουν ήδη εκδοθεί (α) απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ «Όροι εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μέχρι 10KW στα δώματα και τις στέγες των κτιρίων» (ΦΕΚ 344/20.07.2009) που ρυθμίζει σχετικά πολεοδομικά θέματα και (β) εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του ΥΠΟΙΟ για τη φορολογική αντιμετώπιση των ΦΒΣ μέχρι 10 kWp που θα εγκατασταθούν μέσω του Προγράμματος (ΠΟΛ 1101/06.08.2009).

Για την απρόσκοπτη εφαρμογή του Προγράμματος και προκειμένου να διασφαλιστεί η άρτια εγκατάσταση και λειτουργία μικρών κτιριακών Φ/Β συστημάτων, ο Γενικός Γραμματέας Ανάπτυξης ανέθεσε στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) την εκπόνηση αναλυτικών Οδηγιών εγκατάστασης.

Το Εγχειρίδιο με τίτλο «Οδηγίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτηριακές εγκαταστάσεις» ολοκληρώθηκε μετά από συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης και του ΚΑΠΕ με τους εμπλεκόμενους φορείς ΣΕΦ, ΕΜΠ και ΔΕΗ, βάσει των υφιστάμενων τεχνικών και επιστημονικών κανόνων και από σήμερα βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΚΑΠΕ www.cres.gr.

Με αποδοχή της τήρησης των ελάχιστων τεχνικών προδιαγραφών και όρων ασφάλειας που τίθενται στο Εγχειρίδιο από τους ενδιαφερόμενους μελετητές -εγκαταστάτες, καταρτίζεται «Ενδεικτικός Κατάλογος Μελετητών – Εγκαταστατών Φωτοβολταϊκών Συστημάτων» για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων πολιτών. Η καταχώριση στον κατάλογο είναι προαιρετική.

Οι σχετικές αποφάσεις, έντυπα για αίτηση στη ΔΕΗ, καθώς και διευκρινιστικά ερωτήματα-απαντήσεις είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΝ www.ypan.gr, υπό τον τίτλο «ΦΒ ΣΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ». Από την αρχή του προγράμματος έως σήμερα έχουν υπογραφεί εννέα προσφορές σύνδεσης, συνολικής ισχύος 77, 56 kWp.

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Δημόσια Διαβούλευση «Πιστοποίηση Επαγγελματικών και Τεχνικών Ικανοτήτων»

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

«Πιστοποίηση Επαγγελματικών και Τεχνικών Ικανοτήτων»

Άρθρο 1
Αντικείμενο
1.1.1. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται σε κάθε φυσικό πρόσωπο, το οποίο ασκεί ή προτίθεται να ασκήσει εντός της Ελληνικής Δημοκρατίας επάγγελμα που σχετίζεται είτε με την ασφάλεια ή / και την υγεία των πολιτών, είτε με την προστασία του περιβάλλοντος, είτε με την παραγωγή τεχνικού έργου ή υπηρεσίας για τα οποία απαιτούνται ειδικές τεχνικές ικανότητες, γνώσεις και προδιαγραφές, εφόσον το οικείο επάγγελμα συμπεριλαμβάνεται στη στατιστική ταξινόμηση ΣΤΕΠ-92 της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, όπως ισχύει, υπό τους κωδικούς που παρατίθενται στο Παράρτημα Ι του παρόντος. Με απόφαση του Υπουργού ανάπτυξης δύναται να προστίθενται ή αφαιρούνται κωδικοί από το Παράρτημα αυτό.
1.1.2. Ομοίως, οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής που απασχολούν επαγγελματίες, υπό την έννοια του παραπάνω εδαφίου υπό τις προϋποθέσεις των διατάξεων του παρόντος.
1.2. Σε περίπτωση που μελλοντικά δημιουργούνται νέες ανάγκες ή/και νέες μορφές παροχής υπηρεσιών, οι οποίες δεν καλύπτονται από την ΣΤΕΠ-92, οι υπηρεσίες αυτές δύναται να προσδιορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και, όπου απαιτείται επί τη βάσει σχετικών διατάξεων, με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.
1.3. Για τις περιπτώσεις φυσικών προσώπων των οποίων η άσκηση επαγγέλματος προβλέπεται ήδη από σχετικές διατάξεις γίνεται ειδική αναφορά στις διατάξεις του άρθρου 6 του παρόντος.

Άρθρο 2
Αξιολόγηση και Πιστοποίηση Προσώπων
2.1. Τα ανωτέρω αναφερόμενα φυσικά πρόσωπα οφείλουν να προσφέρουν υπηρεσίες ή / και να εκτελούν έργα επί την βάσει πιστοποιημένων τεχνικών και επαγγελματικών ικανοτήτων. Η καταλληλότητα παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεσης έργου (των προσώπων αυτών) αποδεικνύεται με την πιστοποίηση των τεχνικών και επαγγελματικών τους ικανοτήτων ως αποτέλεσμα συνδυασμού πιστοποιημένης εκπαίδευσης ή / και τεκμηριωμένης εμπειρίας, από Φορέα Πιστοποίησης Προσωπικού κατάλληλα διαπιστευμένο ως προς το συγκεκριμένο πεδίο, από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης ή όπως αλλιώς ορίζεται από τον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό όπως αυτός ισχύει, ο οποίος χορηγεί το σχετικό πιστοποιητικό.
2.2. Με αποφάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης ή, όπου απαιτείται επί τη βάσει σχετικών διατάξεων, με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, ορίζονται τα κριτήρια, οι προδιαγραφές και οι διαδικασίες για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είτε των επαγγελματιών και την τεκμηρίωση εμπειρίας. Με τις ίδιες αποφάσεις καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια, το περιεχόμενο και οι εν γένει λεπτομέρειες για τις διαδικασίες πιστοποίησης προσωπικού και της διατήρησης της πιστοποίησης των εν λόγω προσώπων ανά επαγγελματικό κλάδο ή / και ειδικότητα που εντάσσεται στις διατάξεις του άρθρου 1 του παρόντος, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται οι αντίστοιχες απαιτήσεις για Διαπίστευση καθώς και τα εφαρμοζόμενα εθνικά και διεθνή πρότυπα είτε οι προδιαγραφές πιστοποίησης προσώπων.
2.3. Στην αρμόδια Δ/νση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης τηρείται Μητρώο Πιστοποιημένων Προσώπων (Μ.Π.Π.) στο οποίο, σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα περιλαμβάνονται είτε ανά κλάδο, είτε ειδικότητα τα πιστοποιημένα πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα η οποία εμπίπτει στις διατάξεις του παρόντος. Εκτός από την ικανοποίηση των απαιτήσεων της παρ. 2.1, συμπληρωματική απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεσης έργου των ως άνω αναφερόμενων προσώπων, αποτελεί η εγγραφή τους στο Μ.Π.Π..
2.4. Το Μ.Π.Π. τηρείται ενήμερο από την αρμόδια Δ/νση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, βάσει καταλόγου, που κοινοποιείται υποχρεωτικά κάθε τρίμηνο από τους Φορείς Πιστοποίησης Προσώπων, οι οποίοι επιλέγονται και αναγνωρίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 3 του παρόντος. Οι διαπιστευμένοι Φορείς Πιστοποίησης Προσώπων οφείλουν επί ποινή άρσης της αναγνώρισης τους, να τηρούν ενήμερους τους σχετικούς καταλόγους που κοινοποιούν στην Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, να καταχωρούν εντός μηνός τα νέα πιστοποιημένα πρόσωπα ή τις οποιεσδήποτε μεταβολές και να ελέγχουν την ακρίβεια των κοινοποιούμενων στοιχείων. Ο Υπουργός Ανάπτυξης δύναται με απόφασή του να καθορίζει κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την κατάρτιση και το περιεχόμενο του Μ.Π.Π. και των σχετικών καταλόγων που κοινοποιούνται από τους φορείς πιστοποίησης.
2.5. Η αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης δύναται να ζητά την παροχή συμβουλών και επιστημονικής υποστήριξης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, είτε από τους Πανελληνίους Συλλόγους Διπλωματούχων Μηχανικών, είτε, κατ΄ επέκταση, του ΕΣΥΔ, του ΕΛΟΤ ως Εθνικού Φορέα Τυποποίησης ή άλλους Επιστημονικούς Συλλόγους της ημεδαπής οι οποίοι οφείλουν να παρέχουν άμεσα την αναγκαία υποστήριξη, όταν ζητηθεί εγγράφως από την υπηρεσία.
2.6. Οι επιχειρήσεις με οποιαδήποτε νομική μορφή, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών εταιρειών, όπως ορίζονται στο άρθρο 1 του παρόντος, οφείλουν να απασχολούν προσωπικό το οποίο περιλαμβάνεται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Προσώπων, εφόσον βάσει της εργασίας του οποίου προσωπικού υπέχουν την τεχνική, αστική και νομική ευθύνη για την ποιότητα και ασφάλεια των προσφερόμενων υπηρεσιών ή έργων. Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία, με αποφάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης δύναται να προσδιορίζεται το εύρος είτε ο ελάχιστος απαραίτητος αριθμός των πιστοποιημένων προσώπων που πρέπει να απασχολεί η εταιρεία ανά κλάδο ή ειδικότητα δραστηριοτήτων ή ανά ομάδα έργου και όπου απαιτείται, οι βαθμίδες του προσωπικού αυτού.


Άρθρο 3
Διαδικασία Επιλογής Φορέων Πιστοποίησης Προσώπων
3.1. Φορείς Πιστοποίησης Προσώπων, οι οποίοι επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο πλαίσιο του παρόντος νόμου, επιλέγονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3.2 του παρόντος και οφείλουν να είναι διαπιστευμένοι, ως προς το συγκεκριμένο πεδίο, από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) ή όπως αλλιώς ορίζεται από τον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό όπως αυτός ισχύει, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της παρ. 2 του άρθρου 2 του παρόντος.
3.2. Η τεχνική επάρκεια των φορέων πιστοποίησης επαγγελματικών και τεχνικών ικανοτήτων, τεκμηριώνεται μέσω της διαπίστευσής τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις που επιβάλουν τα ισχύοντα πρότυπα. Η αναγνώριση των φορέων αυτών γίνεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης μετά από εισήγηση της Δ/νσης Πολιτικής Ποιότητας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του ΥΠΑΝ σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΥΑ 3354/91 (ΦΕΚ 149Β/2001) όπως ισχύει. Όλοι οι αναγνωρισμένοι φορείς τίθενται υπό την επιτήρηση του ΕΣΥΔ όσον αφορά τις δραστηριότητές τους στο πεδίο της πιστοποίησης προσώπων. Με αποφάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και του αρμοδίου κατά περίπτωση Υπουργού δύναται να ρυθμίζονται, αν και όποτε απαιτείται και για περιπτώσεις που δεν καλύπτει η σχετική νομοθεσία ή πρότυπα, ειδικά θέματα για την αναγνώριση και την επαναξιολόγηση των φορέων.
3.3. Ως αρμόδια υπηρεσία για την εποπτεία της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 3 του παρόντος νόμου ορίζεται η αρμόδια για θέματα Πολιτικής Ποιότητας Δ/νση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Άρθρο 4
Μηχανισμοί Ελέγχου και Εποπτείας

4.1. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας δύνανται να συνιστώνται κλιμάκια ελέγχου (όργανα ελέγχου) τα οποία κινούνται και πραγματοποιούν ελέγχους σε όλη τη χώρα με αποστολή τον έλεγχο της παροχής υπηρεσιών από φυσικά ή νομικά πρόσωπα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. Οι έλεγχοι αυτοί δύναται να είναι δειγματοληπτικοί, έκτακτοι ή κατόπιν καταγγελίας.

4.2. Τα αρμόδια όργανα ελέγχου ασκούν επιτόπιο (in situ) έλεγχο στην έδρα ή και στον τόπο παροχής υπηρεσιών των εταιριών ή των φυσικών προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες που εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος. Ο έλεγχος αυτός αφορά ιδίως την διαπίστωση τήρησης των όρων που προβλέπονται από τον παρόντα νόμο και των κατ΄ εξουσιοδότησή του εκδιδόμενων κανονιστικών αποφάσεων, τον έλεγχο σε κάθε στοιχείο και έγγραφο σχετικό με θέματα διαπίστευσης και πιστοποίησης για την παροχή υπηρεσιών από το ελεγχόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, και, τον έλεγχο, την εγκυρότητα και το έννομο της χρήσης οποιουδήποτε σήματος πιστοποίησης προσώπων.

4.3 Την ευθύνη της συγκρότησης των κλιμακίων αυτών την έχει η αρμόδια για θέματα Τεχνικών Επαγγελμάτων Δ/νση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης η οποία συγκροτεί και τηρεί Μητρώο Ελεγκτών. Στο Μητρώο αυτό εγγράφονται δημόσιοι τακτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ των Υπουργείων Ανάπτυξης και των εποπτευόμενων φορέων του, των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης και Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Ελλάδος μετά από σχετική αίτησή τους.

4.4. Τα κλιμάκια ελέγχου είναι τριμελή και συγκροτούνται από τους ελεγκτές, που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ελεγκτών που προκηρύσσεται και τηρείται στην αρμόδια Δ/νση του ΥΠΑΝ. Στα κλιμάκια αυτά συμμετέχει απαραιτήτως ένας υπάλληλος της κατηγορίας Π.Ε. του ΥΠ.ΑΝ, ο οποίος τίθεται επικεφαλής του κλιμακίου, καθώς και ένα εξειδικευμένο στέλεχος του ΕΣΥΔ. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, κατόπιν εισήγησης της αρμοδίου υπηρεσίας, καθορίζονται τα σχετικά και όλες οι λεπτομέρειες για τα προσόντα και την διαδικασία για την εγγραφή, την ανανέωση, τη διαγραφή και την εκπαίδευση των Ελεγκτών από το Μητρώο, καθώς και τα κριτήρια και η διαδικασία συγκρότησης των οργάνων ελέγχου.

4.5. Ο ελεγχόμενος υποχρεούται να παρέχει κάθε πληροφορία σχετική με το αντικείμενο και το σκοπό του ελέγχου. Η μη επίδειξη κατά τον έλεγχο των εγγράφων και στοιχείων που αφορούν το αντικείμενο και σκοπό του ελέγχου ή η παρεμπόδιση του ελέγχου εξαιτίας της συμπεριφοράς του ελεγχόμενου φορέα ή των οργάνων του ή προσώπου, τιμωρείται κατά το άρθρο 5 του παρόντος νόμου .

4.6. Αν διαπιστωθεί παράβαση, διαβιβάζεται ο σχετικός φάκελος στην αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του ΥΠΑΝ η οποία εισηγείται την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στον Υπουργό Ανάπτυξης. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διαδικασία και το χρόνο διεξαγωγής του ελέγχου, τα τεχνικά ζητήματα αυτού, τον τρόπο εξαγωγής των αποτελεσμάτων, τη διαδικασία και το ύψος επιβολής διοικητικών κυρώσεων και ποινών καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

4.7. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης καθορίζεται η αμοιβή των μελών των οργάνων ελέγχου καθώς και κάθε άλλου σχετικού θέματος για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των οργάνων ελέγχου του παρόντος. Η αμοιβή των οργάνων ελέγχου είναι κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη ισχύουσα σχετική διάταξη και πέραν των άλλων καταβαλλόμενων, κάθε φύσης αποδοχών και επιδομάτων.


Άρθρο 5
Κυρώσεις

5.1. Στους παραβάτες πάροχους υπηρεσιών (πρόσωπα, επιτηδευματίες, εταιρείες) του παρόντος και των κατ΄ εξουσιοδότησή του εκδιδόμενων κανονιστικών αποφάσεων επιβάλλεται πρόστιμο με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης. Το εύρος εντός του οποίου θα κινούνται τα επιβαλλόμενα πρόστιμα κυμαίνεται από 3.000 ΕΥΡΩ μέχρι 150.000 ΕΥΡΩ. Το τελικό ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου θα εξαρτάται από τη σοβαρότητα, την ενδεχόμενη επαναληψημότητα και τις συνέπειες της παράβασης συμπεριλαμβανομένων και των συνεπειών επικινδυνότητας της παράβασης καθώς και από το εύρος δραστηριοτήτων και των κύκλο εργασιών της επιχείρησης. Το εύρος των προστίμων δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης. Η κύρωση αυτή δεν αποκλείει την επιβολή άλλων κυρώσεων που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.

5.2. Πριν εκδοθεί η απόφαση επιβολής του προστίμου, καλείται από την αρμόδια υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν.2690/1999 (ΦΕΚ Α’45), το φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο οποίο αποδίδεται η τέλεση της παράβασης για να εκφέρει τις απόψεις του.

5.3. Η άσκηση του ενδίκου βοηθήματος που προβλέπεται από το νόμο κατά της απόφασης με την οποία επιβάλλεται το πρόστιμο, προϋποθέτει, επί ποινή απαραδέκτου, την καταβολή του 20% επί του ύψους του επιβαλλόμενου προστίμου, το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.000 Ευρώ.

5.4. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού βεβαιώνονται και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. (Ν.Δ. 356/1974 ΦΕΚ 90 Α΄) και αποτελούν πόρο του «Ειδικού Λογαριασμού της 4ης Δ/νσης Κλαδικής Βιομηχανικής Πολιτικής με αριθμό ………… της Τράπεζας Ελλάδος» ο οποίος έχει συσταθεί και λειτουργεί για ομοειδή σκοπό εποπτείας και ελέγχου ηλεκτρονικών προϊόντων σύμφωνα με όσα ορίζονται σε σχετική απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης.

5.5. Σε περίπτωση σοβαρής παράβασης των διατάξεων του νόμου αυτού και των πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του, ή υποτροπής, μπορεί να αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά η πιστοποίηση ή η άδεια ή /και να επιβάλλεται αντιστοίχως προσωρινή – για διάστημα έξι (6) μηνών - ή οριστική διακοπή εργασιών του φυσικού προσώπου ή των δραστηριοτήτων της επιχείρησης που σχετίζονται με την παροχή της ελεγχόμενης υπηρεσίας.

5.6. Η καταδίκη, με αμετάκλητη δικαστική απόφαση φυσικών προσώπων που είναι μέλη Διοικητικού Συμβουλίου ή εκπροσωπούν εταιρεία κάτοχο άδειας ή που είναι τα ίδια κάτοχοι άδειας από τις προβλεπόμενες διατάξεις στο νόμο αυτόν, για οικονομικό έγκλημα σχετιζόμενο με τις δραστηριότητες της επιχείρησης επιφέρει υποχρεωτικά την αφαίρεση της σχετικής πιστοποίησης ή άδειας και την οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης ή των δραστηριοτήτων της επιχείρησης που σχετίζονται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.


Άρθρο 6
Μεταβατικές και Λοιπές Διατάξεις

6. 1. Με τις ανωτέρω προβλεπόμενες Υπουργικές Αποφάσεις δύναται να προβλέπεται η τυχόν απαραίτητη μεταβατική (χρονικά) περίοδος για την έναρξη εφαρμογής τους.

6.2. Στην περίπτωση φυσικών προσώπων (του άρθρου 1 του παρόντος), των οποίων η χορήγηση αδείας άσκησης επαγγέλματος δεν προβλέπεται από ήδη κείμενες σχετικές διατάξεις, η διαδικασία χορήγησης αδείας μέσω πιστοποίησης κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων του παρόντος, είναι υποχρεωτική. Η σχετική άδεια χορηγείται από τις ήδη αρμόδιες για την χορήγηση αδειών Νομαρχιακές Υπηρεσίες, κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως των ενδιαφερομένων και προσκομίσεως του προβλεπόμενου από τις διατάξεις του παρόντος πιστοποιητικού που χορηγείται από Φορέα Πιστοποίησης Προσωπικού κατάλληλα διαπιστευμένο από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) ή από Φορέα Διαπίστευσης μέλους της Αμοιβαίας Αναγνώρισης για Φορείς Πιστοποίησης Προσωπικού της Ευρωπαϊκής Διαπίστευσης (ΕΑ) ή μέλους της Διεθνούς Ένωσης Διαπίστευσης (IAF) εγκεκριμένο σύμφωνα με το άρθρο 3.
Τυχόν άλλα προβλεπόμενα δικαιολογητικά (εξαιρουμένων αυτών που σχετίζονται με ζητήματα ισοτιμίας από χώρες της αλλοδαπής) για την τεκμηρίωση τεχνικών και επαγγελματικών ικανοτήτων για την χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, καταργούνται από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του παρόντος ή /και των σχετικών με την κάθε ειδικότητα / επαγγελματικό κλάδο υπουργικών αποφάσεων.

6.3. Όσοι από τα φυσικά πρόσωπα της ανωτέρω παραγράφου, ήδη ασκούν επάγγελμα κατά την ημερομηνία δημοσιεύσεως του παρόντος, καθώς και αυτοί που θα αρχίσουν να ασκούν επάγγελμα πριν την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του παρόντος και των σχετικών με τον κλάδο / ειδικότητά τους Υπουργικών αποφάσεων, οφείλουν εντός πενταετίας (5 έτη) από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της σχετικής διάταξης να αναθεωρήσουν την άδειά τους και να πιστοποιηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος από Φορέα Πιστοποίησης Προσωπικού κατάλληλα διαπιστευμένο από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) ή από Φορέα Διαπίστευσης μέλους της Αμοιβαίας Αναγνώρισης για Φορείς Πιστοποίησης Προσωπικού της Ευρωπαϊκής Διαπίστευσης (ΕΑ) ή μέλους της Διεθνούς Ένωσης Διαπίστευσης (IAF) εγκεκριμένο σύμφωνα με το άρθρο 3.
Η πιστοποίηση θα γίνεται βάσει τεκμηριωμένης εμπειρίας και των λοιπών διατάξεων του παρόντος. Η θεώρηση αδείας θα χορηγείται από τις ανωτέρω αναφερόμενες Νομαρχιακές Υπηρεσίες κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων και υποβολής του σχετικού πιστοποιητικού.

6.4. Στην περίπτωση που η χορήγηση αδειών (αδειοδότηση) για φυσικά πρόσωπα (του άρθρου 1 του παρόντος) των οποίων η άσκηση επαγγέλματος προβλέπεται ήδη από τις κείμενες διατάξεις των άρθρων 2, 3, 5, 6 και 12 του Ν. 6422/1934 (ΦΕΚ 412Α/1934) όπως ο νόμος αυτός και τα άρθρα αυτά ισχύουν, οι άδειες εξακολουθούν να χορηγούνται από τις αρμόδιες προς τούτο Νομαρχιακές Υπηρεσίες βάσει των ήδη εν ισχύ διατάξεων και διαδικασιών.
Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι το επιθυμούν, δύνανται να χρησιμοποιούν εναλλακτικά κατά πλήρη αναλογία και αντιστοιχία την διαδικασία χορήγησης αδείας βάσει πιστοποίησης κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων του παρόντος, και προσκομίσεως του προβλεπόμενου από τις διατάξεις του παρόντος πιστοποιητικού που χορηγείται από Φορέα Πιστοποίησης Προσωπικού κατάλληλα διαπιστευμένο από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) ή από Φορέα Διαπίστευσης μέλους της Αμοιβαίας Αναγνώρισης για Φορείς Πιστοποίησης Προσωπικού της Ευρωπαϊκής Διαπίστευσης (ΕΑ) ή μέλους της Διεθνούς Ένωσης Διαπίστευσης (IAF) εγκεκριμένο σύμφωνα με το άρθρο 3.

6.5. Με αποφάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης ή, όπου απαιτείται, με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, δύναται να ορίζεται κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια που αφορά το αντικείμενο και τις διατάξεις των παραγράφων 6.2, 6.3 και 6.4 του παρόντος.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι
Τα επαγγέλματα που συμπεριλαμβάνονται στη στατιστική ταξινόμηση ΣΤΕΠ-92 της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ΚΑΙ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ στις ρυθμίσεις του παρόντος Νόμου είναι τα ακόλουθα:
2113 Χημικοί
2131 Σχεδιαστές, αναλυτές και προγραμματιστές συστημάτων υπολογιστών
2139 Πρόσωπα που αναπτύσσουν επαγγελματική δραστηριότητα στον τομέα της πληροφορικής μ.α.κ.
2220 Πολιτικοί μηχανικοί
2231 Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί
2232 Ηλεκτρονικοί μηχανικοί και μηχανικοί τηλεπικοινωνιών
2233 Μηχανολόγοι μηχανικοί
2291 Χημικοί μηχανικοί
2292 Μηχανικοί ορυχείων και μεταλλείων (μεταλλειολόγοι)
2293 Χαρτογράφοι, τοπογράφοι - γεωμέτρες και γεωδαίτες
2299 Άλλοι μηχανικοί μ.α.κ.
2460 – Εκπαιδευτικοί ειδικής εκπαίδευσης
2471 .Διδακτικό προσωπικό ιδιωτικών φροντιστηρίων και φροντιστηρίων ξένων γλωσσών
2472 Διδακτικό προσωπικό ιδιωτικών επαγγελµατικών και τεχνικών σχολών
2711 Αρχειοθέτες και έφοροι αρχαιοτήτων, μουσείων και αιθουσών έργων τέχνης
2712 Βιβλιοθηκονόμοι και ασκούντες συναφή επαγγέλματα στον τομέα της τεκμηρίωσης και της πληροφόρησης

3111 Τεχνολόγοι φυσικοχημικών επιστημών
3112 Τεχνολόγοι δομικών έργων και τεχνολόγοι τοπογράφοι
3113 Τεχνολόγοι ηλεκτρολόγοι
3114 Τεχνολόγοι ηλεκτρονικοί και τηλεπικοινωνιών
3115 Τεχνολόγοι μηχανολόγοι
3116 Τεχνολόγοι χημικοί μηχανικοί
3117 Τεχνολόγοι μεταλλειολόγοι και μεταλλουργοί
3119 Τεχνολόγοι και τεχνικοί βοηθοί φυσικοχημικών επιστημών και μηχανικής μ.α.κ.
3120 Σχεδιαστές αρχιτεκτονικού σχεδίου κ.π.α.ε.
313 Τεχνολόγοι πληροφορικής εν γένει
3131 Τεχνικοί βοηθοί αναλυτών και προγραμματιστών ηλεκτρονικών υπολογιστών
3132 Χειριστές εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών
3133 Ελεγκτές βιομηχανικών ρομπότ
314 Χειριστές οπτικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού
3141 Φωτογράφοι και χειριστές εικονοληπτικού και ηχογραφικού εξοπλισμού (πλην φωτογράφων).
3142 Χειριστές ραδιοτηλεοπτικού και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού
3143 Χειριστές διαγνωστικού και θεραπευτικού ιατρικού εξοπλισμού
3149 Χειριστές οπτικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού μ.α.κ
315 Αξιωµατικοί μηχανικοί ναυσιπλοΐας
316 Αξιωµατικοί καταστρώµατος και πλοηγοί πλοίων
318 Επιθεωρητές ασφάλειας και ποιοτικού ελέγχου
3181 Επιθεωρητές κτιρίων και πυρασφάλειας
3182 Επιθεωρητές ασφάλειας, υγείας και ποιοτικού ελέγχου
32 Τεχνολόγοι και τεχνικοί βοηθοί των επιστηµών βιολογίας και υγείας
321 Τεχνολόγοι βιολογικών εν γένει επιστηµών και ασκούντες συναφή επαγγέλµατα
322 Τεχνικοί βοηθοί ιατρικής και συναφών προς την ιατρική επιστηµών, µε εξαίρεση το νοσηλευτικό προσωπικό

34 Ειδικευµένοι επί των πωλήσεων, χρηµατιστές, κτηµατοµεσίτες, απασχολούµενοι στην εξυπηρέτηση επιχειρήσεων εν γένει και ασκούντες συναφή επαγγέλµατα
3411 Μεσίτες χρηµατιστηριακών και άλλων αξιών
3412 Αντιπρόσωποι ασφαλειών
3413 Μεσίτες ακίνητης περιουσίας
3414 Σύµβουλοι και διοργανωτές ταξιδιωτικών και τουριστικών πακέτων
3415 Αντιπρόσωποι και ειδικευµένοι τεχνικοί επί των πωλήσεων τεχνικού εξοπλισµού και συναφών προϊόντων
3417 Εκτιµητές και εκπλειστηριαστές
3419 Πρόσωπα που αναπτύσσουν επαγγελµατική δραστηριότητα στους τοµείς των χρηµατοπιστωτικών υπηρεσιών και των πωλήσεων µ.α.κ.
3433 Βοηθοί λογιστών
346 Κοινωνικοί λειτουργοί, πτυχιούχοι ΤΕΙ ή άλλων σχολών
3460 Κοινωνικοί λειτουργοί, πτυχιούχοι ΤΕΙ ή άλλων σχολών
3490 Επαγγελµατίες αθλητές και προπονητές (Κυρίως τους Προπονητές)
4114 Χειριστές υπολογιστικών μηχανών
4151 Υπάλληλοι βιβλιοθηκών και αρχειοθέτες
4152 Κωδικογράφοι, διορθωτές δοκιµίων και ασκούντες συναφή επαγγέλµατα
511 Ταξιδιωτικοί συνοδοί, φροντιστές και ξεναγοί
5111 Ταξιδιωτικοί συνοδοί και φροντιστές
5112 Ξεναγοί
513 Διαχειριστές, οικονόμοι, αρχιθαλαμηπόλοι κ.π.α.ε.
5130 Διαχειριστές, οικονόμοι, αρχιθαλαμηπόλοι κ.π.α.ε.
514 Μάγειροι
5140 Μάγειροι
515 Σερβιτόροι
5150 Σερβιτόροι
516 Απασχολούμενοι στην παροχή προσωπικής φροντίδας και ασκούντες συναφή επαγγέλματα
5161 Παιδοκόμοι
5162 Πρακτικοί βοηθοί νοσηλευτικού προσωπικού σε ιδρύματα και ιατρεία
5163 Πρακτικές νοσοκόμοι που απασχολούνται κατ' οίκον
5169 Πρακτικοί βοηθοί κτηνιάτρων, φαρμακοποιών και απασχολούμενοι στην παροχή προσωπικής φροντίδας μ.α.κ.
517 Κομμωτές, κουρείς, αισθητικοί και ασκούντες συναφή επαγγέλματα
5170 Κομμωτές, κουρείς, αισθητικοί και ασκούντες συναφή επαγγέλματα
519 Λοιποί απασχολούμενοι στην παροχή προσωπικών υπηρεσιών
5191 Προσωπικοί συνοδοί και προσωπικοί υπηρέτες
5192 Εργολάβοι κηδειών και ταριχευτές


7 ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΝΤΕΣ ΣΥΝΑΦΗ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

71 Μεταλλωρύχοι, λατόμοι και ασκούντες συναφή επαγγέλματα
711 Μεταλλωρύχοι, λατόμοι κ.π.α.ε.
7111 Μεταλλωρύχοι και λατόμοι
7112 Γομωτές και πυροδότες
712 Λιθοκόπτες και λιθοξόοι
7211 Κτίστες που χρησιμοποιούν τούβλα και πέτρες
7212 Κτίστες που χρησιμοποιούν άλλα υλικά
7220 Σκυροκονιαστές (μπετατζήδες) και τεχνίτες κατασκευής μωσαϊκών δαπέδων
7230 Ξυλουργοί και μαραγκοί
7240 Τεχνίτες ανέγερσης και συντήρησης κτιρίων και άλλων δομικών έργων μ.α.κ.
7250 Αμμοκονιαστές (σοβατζήδες), γυψοτεχνίτες και ασκούντες συναφή επαγγέλματα
7260 Υδραυλικοί και εγκαταστάτες σωληνώσεων
7270 Ηλεκτρολόγοι εγκαταστάσεων και συναφών ηλεκτρολογικών εργασιών σε κτίρια
7281 Τεχνίτες στεγών
7282 Επιστρωτές δαπέδων και επενδυτές τοίχου
7283 Τεχνίτες μονώσεων
7284 Τεχνίτες τοποθέτησης υαλοπινάκων
7289 Άλλοι τεχνίτες αποπεράτωσης κτιρίων και άλλων δομικών έργων μ.α.κ.
7291 Ελαιοχρωματιστές, βαφείς, στιλβωτές και ασκούντες συναφή επαγγέλματα
7292 Καθαριστές εξωτερικών επιφανειών κτιρίων
7310 Χύτες και κατασκευαστές τύπων (καλουπιών) και πυρήνων (καρδιολόγοι) μεταλλουργίας
7320 Συγκολλητές και φλογοκόπτες μετάλλων
7330 Τεχνίτες κατασκευής, εγκατάστασης και επισκευής ειδών από φύλλα μετάλλων(ελασματουργοί - φανοποιοί)
7341 Τεχνίτες προετοιμασίας και ανέγερσης μεταλλικών δομικών κατασκευών
7342 Τεχνίτες συναρμογής και μάτισης καλωδίων και συρματόσχοινων
7343 Τεχνίτες υποβρύχιων εργασιών (δύτες)
7351 Σιδηρουργοί, σφυρηλάτες (βαρειολόγοι) και χειριστές πρέσσας κατεργασίας σιδήρου( μορφόπρεσσας)
7352 Κατασκευαστές εργακείων κ.π.α.ε.
7353 Ρυθμιστές και ρυθμιστές - χειριστές εργαλειομηχανών
7354 Χειριστές λειαντικών τροφών μετάλλου, στιλβωτές και τροχιστές εργαλείων
7410 Μηχανικοί και εφαρμοστές αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσυκλετών
7420 Μηχανικοί και εφαρμοστές κινητήρων αεροσκαφών
7430 Μηχανικοί και εφαρμοστές γεωργικών, βιομηχανικών ή άλλων μηχανημάτων
7440 Ηλεκτροτεχνίτες, εφαρμοστές και συντηρητές ηλεκτρικών μηχανών και εξοπλισμού
7450 Εφαρμοστές, μηχανικοί και συντηρητές ηλεκτρονικού εξοπλισμού
7460 Εγκαταστάτες και συντηρητές τηλεγραφικού και τηλεφωνικού εξοπλισμού
7470 Εγκαταστάτες και συντηρητές ηλεκτρικών, τηλεφωνικών και τηλεγραφικών γραμμών
7510 Κατασκευαστές και επισκευαστές ρολογιών και οργάνων ακριβείας
7520 Κατασκευαστές και χορδιστές μουσικών οργάνων
7530 Κοσμηματοποιοί και τεχνίτες πολύτιμων μετάλλων
7541 Αγγειοπλάστες, πλινθοκεραμουργοί, κατασκευαστές λειαντικών τροχών και ασκούντες συναφή επαγγέλματα
7542 Τεχνίτες γυαλιού, κόπτες, λειαντές και φινιριστές
7544 Βαφείς - διακοσμητές γυαλιού, κεραμικών και συναφών υλικών
756 Τυπογράφοι και ασκούντες συναφή επαγγέλματα
7561 Τυπογράφοι, στοιχειοθέτες κ.π.α.ε.
7562 Στερεοτύπες και γαλβανοπλάστες κλισσέ (τσιγγογράφοι)
7563 Χαράκτες τυπογραφίας
7564 Εμφανιστές και εκτυπωτές φωτογραφιών σε σκοτεινό θάλαμο
7565 Βιβλιοδέτες κ.π.α.ε.
7566 Μεταξοτύπες και τυπωτές σε υφάσματα
76 Τεχνίτες επεξεργασίας τροφίμων και ασκούντες συναφή επαγγέλματα
761 Σφαγείς, επεξεργαστές κρεάτων και αλιευμάτων κ.π.α.ε.
7610 Σφαγείς, επεξεργαστές κρεάτων και αλιευμάτων κ.π.α.ε.
7620 Αρτοποιοί, ζαχαροπλάστες
7630 Παρασκευαστές γαλακτοκομικών προϊόντων
764 Άλλοι τεχνίτες επεξεργασίας τροφίμων, ποτών και καπνού
7641 Ελαιοτριβείς, συντηρητές φρούτων, λαχανικών κ.π.α.ε.
7642 Δοκιμαστές και αξιολογητές τροφίμων και ποτών
765 Τεχνίτες πρώτης επεξεργασίας καπνού και παραγωγής προϊόντων καπνού
7650 Τεχνίτες πρώτης επεξεργασίας καπνού και παραγωγής προϊόντων καπνού
77 Τεχνίτες επεξεργασίας ξύλου, επιπλοποιοί και ασκούντες συναφή επαγγέλματα
771 Επιπλοποιοί κ.π.α.ε.
7710 Επιπλοποιοί κ.π.α.ε.
772 Τεχνίτες επεξεργασίας ξύλου, ρυθμιστές - χειριστές ξυλουργικών μηχανημάτων και ασκούντες συναφή επαγγέλματα
7721 Τεχνίτες συντήρησης ξύλου
7722 Ρυθμιστές και ρυθμιστές - χειριστές μηχανημάτων επεξεργασίας ξύλου
78 Τεχνίτες υφαντουργίας, ειδών ενδύσεως και ασκούντες συναφή επαγγέλματα
781 Τεχνίτες υφαντουργίας κ.π.α.ε.
7811 Προπαρασκευαστές υφαντουργικών ινών
7812 Υφαντές, πλέκτες κ.π.α.ε.
782 Ράφτες και πιλοποιοί
7820 Ράφτες και πιλοποιοί
783 Γουνοποιοί κ.π.α.ε.
7830 Γουνοποιοί κ.π.α.ε.
784 Κατασκευαστές προτύπων (πατρόν) και κόπτες υφασμάτων, δερμάτων και συναφών ειδών
7840 Κατασκευαστές προτύπων (πατρόν) και κόπτες υφασμάτων, δερμάτων και συναφών ειδών
785 Γαζωτές, κεντητές κ.π.α.ε.
7850 Γαζωτές, κεντητές κ.π.α.ε.
786 Τεχνίτες ταπετσαριών κ.π.α.ε.
7860 Τεχνίτες ταπετσαριών κ.π.α.ε.
787 Τεχνίτες βυρσοδεψίας και επεξεργαστές δορών, δερμάτων και γουνών
7870 Τεχνίτες βυρσοδεψίας και επεξεργαστές δορών, δερμάτων και γουνών
788 Υποδηματοποιοί και κατασκευαστές ειδών κυρίως από δέρμα, με εξαίρεση τα ενδύματα
7880 Υποδηματοποιοί και κατασκευαστές ειδών κυρίως από δέρμα, με εξαίρεση τα ενδύματα


8 ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ, ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΤΕΣ (ΜΟΝΤΑΔΟΡΟΙ)
8111 Χειριστές εξορυκτικών μηχανημάτων
8112 Χειριστές μηχανημάτων εμπλουτισμού και επεξεργασίας εν γένει ορυκτών μεταλλευμάτων και πετρωμάτων
8113 Χειριστές γεωτρύπανων διάνοιξης φρεάτων και ασκούντες συναφή επαγγέλματα
8121 Χειριστές κλιβάνων μεταλλουργίας
8122 Χειριστές κλιβάνων ανάτηξης ή αναθέρμανσης μετάλλων, μηχανημάτων χύτευσης μετάλλων και χειριστές ελάστρων μεταλλουργίας
8123 Χειριστές μηχανημάτων θερμικής κατεργασίας μετάλλων
8124 Χειριστές μηχανημάτων συρματουργίας και σωληνουργίας με εξέλκυση μετάλλων
8131 Χειριστές κλιβάνων υαλουργίας, αγγειοπλαστικής, κεραμουργίας και συναφών μηχανημάτων
8139 Χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων υαλουργίας, αγγειοπλαστικής και κεραμουργίας μ.α.κ.
8140 Χειριστές εγκαταστάσεων επεξεργασίας ξύλου
8151 Χειριστές εγκαταστάσεων παραγωγής χαρτοπολτού
8152 Χειριστές εγκαταστάσεων χαρτοποιίας και χαρτονοποιίας
8161 Χειριστές μηχανών θραύσης, άλεσης και ανάμιξης χημικών ουσιών
8162 Χειριστές εγκαταστάσεων χημικής - θερμικής επεξεργασίας
8163 Χειριστές εξοπλισμού χημικής διήθησης και χημικού διαχωρισμού
8164 Χειριστές χημικών αποστακτήρων και αντιδραστήρων (πλην πετρελαίου και φυσικού αερίου)
8165 Χειριστές εγκαταστάσεων διύλησις πετρελαίου και φυσικού αερίου
8169 Χειριστές εγκαταστάσεων χημικής επεξεργασίας μ.α.κ.
8171 Χειριστές εγκαταστάσεων παραγωγής και διανομής ενέργειας
8172 Θερμαστές ατμομηχανών και ατμολέβητων
8173 Χειριστές αποτεφρωτικών κλιβάνων, εγκαταστάσεων ύδρευσης και συναφών σταθερών εγκαταστάσεων
8180 Χειριστές βιομηχανικών ρομπότ
8210 Χειριστές εργαλειομηχανών παραγωγής και επεξεργασίας μεταλλικών προϊόντων
8220 Χειριστές μηχανών παραγωγής προϊόντων από τσιμέντο και από άλλα μη μεταλλικά ορυκτά
8310 Χειριστές μηχανών παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων, καλλυντικών και απορρυπαντικών
8320 Χειριστές μηχανών παραγωγής πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών
8330 Χειριστές μηχανών φινιρίσματος, επιμετάλλωσης και επίχρισης μεταλλικών προϊόντων
8341 Χειριστές μηχανών παραγωγής και επεξεργασίας φωτογραφικού και κινηματογραφικού φίλμ
8349 Άλλοι χειριστές μηχανών παραγωγής χημικών προϊόντων μ.α.κ.
8351 Χειριστές μηχανών παραγωγής προϊόντων από ελαστικό
8352 Χειριστές μηχανών παραγωγής προϊόντων από πλαστικό
8410 Χειριστές μηχανών παραγωγής προϊόντων ξύλου
8421 Χειριστές εκτυπωτικών μηχανημάτων
8422 Χειριστές μηχανών βιβλιοδεσίας και φινιρίσματος εκτυπώσεων
8423 Χειριστές μηχανών παραγωγής προϊόντων από χαρτί και χαρτόνι
8511 Χειριστές μηχανών προπαρασκευής ινών, κλωστικών μηχανών και στριπτηρίων
8512 Χειριστές υφαντικών μηχανών
8513 Χειριστές πλεκτικών μηχανών
8520 Χειριστές μηχανών αποχρωματισμού, βαφής και φινιρίσματος υφαντουργικών προϊόντων
8530 Χειριστές μηχανημάτων πλυντηρίων, στεγνοκαθαριστηρίων και πρεσσών σιδερώματος ενδυμάτων και ειδών νοικοκυριού
8540 Χειριστές μηχανών προπαρασκευής γούνας και δέρματος
8550 Χειριστές μηχανών υποδηματοποίας, κατασκευής ειδών αποσκευής και παρόμοιων ειδών
8590 Χειριστές μηχανών υφαντουργίας και παραγωγής ειδών από δέρμα και γούνα μ.α.κ
8610 Χειριστές μηχανών επεξεργασίας κρεάτων και ψαριών
8620 Χειριστές μηχανών παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων
8630 Χειριστές μηχανών αρτοποιίας - ζαχαροπλαστικής και παραγωγής προϊόντων από δημητριακά και σοκολάτα
8641 Χειριστές μηχανών άλεσης δημητριακών και καρυκευμάτων
8642 Χειριστές μηχανών επεξεργασίας φρούτων, λαχανικών και κελυφωτών καρπών
8643 Χειριστές μηχανών παραγωγής ζάχαρης
8644 Χειριστές μηχανών επεξεργασίας τσαγιού, καφέ και κακάο
8650 Χειριστές μηχανημάτων ποτοποιίας και ζυθοποιίας
8660 Χειριστές μηχανημάτων επεξεργασίας καπνού και παραγωγής προϊόντων καπνού
8710 Συναρμολογητές - εφαρμοστές μηχανημάτων και μηχανών
8721 Συναρμολογητές - εφαρμοστές ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
8722 Συναρμολογητές - εφαρμοστές ηλεκτρονικού εξοπλισμού
8731 Συναρμολογητές προϊόντων από μέταλλο, ελαστικό και πλαστικό
8732 Συναρμολογητές προϊόντων από ξύλο και συναφών προϊόντων
8733 Συναρμολογητές προϊόντων από χαρτόνι, ύφασμα ξύλο και συναφών προϊόντων
8734 Συναρμολογητές σύνθετων προϊόντων
883 Χειριστές μηχανοκίνητων αγροτικών και δασοκομικών μηχανημάτων και εξοπλισμού
8330 Χειριστές μηχανοκίνητων αγροτικών και δασοκομικών μηχανημάτων και εξοπλισμού
884 Χειριστές χωματουργικών μηχανημάτων και μηχανημάτων δομικών έργων
8840 Χειριστές χωματουργικών μηχανημάτων και μηχανημάτων δομικών έργων
885 Χειριστές γερανών, γερανοφόρων οχημάτων, ανυψωτήρων και παρόμοιωνμηχανημάτων
8851 Χειριστές γερανών και παρόμοιων μηχανημάτων
8852 Χειριστές χειροκίνητων μηχανημάτων ανύψωσης
874 Άλλοι χειριστές μηχανών μ.α.κ.
8740 Άλλοι χειριστές μηχανών μ.α.κ.

9 ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ, ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
913 Οικιακοί βοηθοί, καθαριστές, πλύντες και ασκούντες συναφή επαγγέλματα
9131 Οικιακοί βοηθοί
9132 Καθαριστές γραφείων, ξενοδοχείων και άλλων χώρων
914 Επιστάτες - διαχειριστές κτιρίων, καθαριστές παραθύρων και ασκούντες συναφή
επαγγέλματα
9141 Επιστάτες - διαχειριστές κτιρίων
9142 Καθαριστές οχημάτων, παραθύρων και ασκούντες συναφή επαγγέλματα

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Επικοινωνία